Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

"Φάε αυτό για μένα.."φράσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών σας..

Οι γονείς επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους με αρκετούς τρόπους. Τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους, με αποτέλεσμα οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτές των γονέων. Πέρα όμως από αυτό, ο τρόπος που οι γονείς διαχειρίζονται τα θέματα διατροφής, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά που θα αναπτύξει ένα παιδί γύρω από τη διατροφή. Συχνές φράσεις που χρησιμοποιούνται από τους γονείς ενέχουν τον κίνδυνο να ωθήσουν τα παιδιά σε μη υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Ας δούμε ορισμένα κλασσικά παραδείγματα..

1. « Φάε αυτό για εμένα..»
    «Αν δεν το φας όλο, θα θυμώσω!»

Οι παραπάνω φράσεις δίνουν το μήνυμα στο παιδί ότι ο λόγος για να φάει είναι να κερδίσει την αγάπη και την αποδοχή του γονέα. Αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τη σχέση του παιδιού με το φαγητό, καθώς δημιουργείται μια συναισθηματική φύση γύρω από την τροφή.

Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω φράσεις:
«Αυτό είναι βερίκοκο! Είναι γλυκό σαν το πεπόνι!»
«Τα καρότα είναι πολύ τραγανά!»

Αυτές οι φράσεις βοηθούν το παιδί να εστιάσει στις οργανοληπτικές ιδιότητες των τροφίμων και το ενθαρρύνει να δοκιμάσει καινούρια φρούτα, χωρίς να δημιουργείται κάποιο συναίσθημα γύρω από το τρόφιμο.

2. «Κοίτα τον αδερφό σου που έφαγε όλο το φαγητό του!»
    «Πρέπει να φας όλο το φαγητό σου για να μεγαλώσεις»
    «Η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμή σου»

Φράσεις σαν τις παραπάνω οδηγούν το παιδί στο να αγνοήσει το αίσθημα του κορεσμού. Είναι προτιμότερο το παιδί να σταματά το φαγητό όταν νιώθει ότι έχει χορτάσει.

Αντί για τις παραπάνω φράσεις δοκιμάστε:
«Νιώθεις ότι έχεις χορτάσει;»
«Το στομάχι σου σού λέει ότι έχεις χορτάσει;»

Με τον τρόπο αυτό  βοηθάτε το παιδί σας να αναγνωρίσει το αίσθημα του κορεσμού και το προστατεύετε από το να φάει επιπλέον χωρίς να πεινάει.

 3. «Βλέπεις;; Δεν έχει τόσο άσχημη γεύση, έτσι;»

Με την φράση αυτή υπονοείτε ότι το παιδί σας έκανε λάθος που απέρριπτε το συγκεκριμένο τρόφιμο. Ενδέχεται  έτσι το παιδί να οδηγηθεί σε μη υγιείς  συμπεριφορές γύρω από το φαγητό ή τον εαυτό του. 

Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε τις εξής φράσεις:
«Σου άρεσε αυτό;»
«Ποιο φρούτο είναι το αγαπημένο σου;»
«Καθένας έχει διαφορετικές προτιμήσεις στα φαγητά, έτσι δεν είναι;»

Οι φράσεις αυτές δίνουν στο παιδί την αίσθηση ότι επιλέγει μόνο του και επίσης στρέφει την προσοχή στη γεύση του φαγητού και όχι στο ποιό τρόφιμο είναι σωστό!

4. «Δε θα φας γλυκό, αν δεν φας το φρούτο σου»
   «Στεναχωρήθηκες που έγινε αυτό στο σχολείο;; Έλα για να  μην στεναχωριέσαι, θα φάμε γλυκό σήμερα!»
    «Αν γράψεις καλά στο διαγώνισμα θα σου πάρω την αγαπημένη σου σοκολάτα!»

Οι φράσεις αυτές κρύβουν πολλές παγίδες για το παιδί. Αρχικά το να προσφέρετε ένα φαγητό ως επιβράβευση για την κατανάλωση ενός άλλου φαγητού, μεταφράζει στα μάτια του παιδιού ορισμένα τρόφιμα καλύτερα από κάποια άλλα. Ακόμη, η σύνδεση της τροφής με οποιοδήποτε συναίσθημα, όπως το συναίσθημα της επιτυχίας, της παρηγοριάς, της χαράς και της ανακούφισης μαθαίνει στο παιδί να τρώει ως ανταπόκριση σε διάφορες καταστάσεις της ζωής του ή σε διάφορα συναισθήματα!

Δοκιμάστε εναλλακτικά:
 «Εντάξει, θα δοκιμάσεις αυτό το τρόφιμο κάποια άλλη στιγμή, αν το θες και εσύ»
 «Λυπάμαι που στεναχωρήθηκες! Έλα να σου δώσω ένα μεγάλο φιλί»

Φράσεις σαν και αυτές αφήνουν στο παιδί το περιθώριο να διαλέξει ποια τρόφιμα θα καταναλώσει. Επίσης  δείχνουν την αγάπη του γονέα με άλλους τρόπους που δεν συνδέονται με  το φαγητό.

Μικρές αλλαγές στην καθημερινή διαχείριση των διατροφικών θεμάτων μπορούν να προστατεύσουν το παιδί από μελλοντικές διατροφικές διαταραχές! Ξεκινήστε λοιπόν τις αλλαγές από σήμερα κιόλας!

Βιβλιογραφία

www.choosemyplate.gov